Home » Handige Gadgets » Apple Vision Pro Review: Plus- en Minpunten
Handige Gadgets
0

Apple Vision Pro Review: Plus- en Minpunten

Apple Vision Pro met twee schermen

Wij hebben onlangs de Apple Vision Pro getest en zijn enthousiast om onze bevindingen met jullie te delen. In deze uitgebreide blog gaan we dieper in op de verschillende aspecten van dit toestel en delen we onze ervaringen met design en schermkwaliteit, prijs en beschikbaarheid, prestaties en batterijduur, camerafuncties, evenals de voor- en nadelen van de Apple Vision Pro. Benieuwd naar wat dit toestel te bieden heeft? Blijf dan zeker lezen!

De Vision Pro steekt mijlenver boven andere headsets uit die ik heb getest als het gaat om het eenvoudig maken van een meeslepende 3D-interface die gebruikers met hun ogen en handen kunnen bedienen. Ik liet vier collega’s de headset dragen op kantoor en zag hoe ze allemaal binnen enkele seconden leerden hoe ze deze moesten gebruiken. Dit komt doordat het vertrouwd is voor iedereen die een iPhone of een vergelijkbare smartphone bezit.

Het zwevende raster van apps van Apple verschijnt wanneer ik de digitale kroon bovenop indruk, die het startscherm automatisch centreert op waar ik naar kijk. Ik stelde oogtracking in, die werkte zoals bij veel andere VR-headsets die ik heb gebruikt: ik keek naar gloeiende stippen terwijl muzieknoten werden afgespeeld, en kreeg een belletje wanneer alles werkte.

Interface van Apple Vision Pro VR brilVan daaruit was de interface verrassend vloeiend. Het kijken naar pictogrammen of interface-opties vergroot ze lichtjes, of verandert hoe vet ze lijken. Tikken met mijn vingers terwijl ik naar iets kijk, opent een app.

Ik heb tonnen hand-tracking technologie gebruikt op headsets zoals de HoloLens 2 en de Meta Quest 2 en Pro, en meestal is er veel handbeweging vereist. Hier kon ik echt lui zijn. Ik kneep om pictogrammen te openen, zelfs terwijl mijn hand op mijn schoot rustte, en het werkte.

Scrollen gebeurt door knijpen en trekken met mijn vingers; weer vrij gemakkelijk te doen. Ik veranderde de grootte van vensters door mijn hand te bewegen om een venster door de kamer te gooien of dichter naar me toe te brengen. Ik opende meerdere apps tegelijk, waaronder Safari, Berichten en Foto’s. Het was gemakkelijk genoeg om rond te scrollen, hoewel mijn oogtracking soms wat extra concentratie nodig had om het voor elkaar te krijgen.

Apple’s headset gebruikt voortdurend oogtracking in zijn interface, iets wat de Quest Pro van Meta en zelfs de PlayStation VR 2 niet doen. Dat zou een deel van de reden kunnen zijn voor de externe batterij. De nadruk op oogtracking als een belangrijk onderdeel van de interface voelde transformerend aan, op een manier waarvan ik verwachtte dat dit het geval zou zijn voor VR en AR jaren geleden. Wat ik niet weet, is hoe het zal aanvoelen bij langere sessies.

Voordelen van de Apple Vision Pro:

  • Intuïtieve Interface en Gebaren: De Vision Pro biedt een indrukwekkende gebruikerservaring met zijn oogvolginterface en handgebaren, waardoor interactie met apps en content moeiteloos verloopt. Het afwezig zijn van controllers maakt de ervaring nog naadlozer en intuïtiever.
  • Multitasken op een Nieuw Niveau: Als ruimtelijke computer maakt de Vision Pro multitasken zoals nooit tevoren mogelijk. Gebruikers kunnen meerdere apps vastzetten in hun omgeving, verplaatsen en vergroten, waardoor een efficiëntere en productievere werkomgeving ontstaat.
  • Indrukwekkende Audiovisuele Ervaring: Met een ongeëvenaarde filmervaring, vooral in 3D, biedt de Vision Pro een diepe onderdompeling in multimedia-content. Van het bekijken van films tot het ervaren van immersieve video’s, deze headset tilt entertainment naar een hoger niveau.
  • Verbluffende Ruimtelijke Foto’s en Video’s: De Vision Pro maakt indruk met zijn vermogen om 3D-foto’s en video’s vast te leggen en af te spelen, waardoor gebruikers een meeslepende kijkervaring krijgen die emoties oproept.
  • Naadloze Integratie met MacBook: Voor MacBook-gebruikers biedt de Vision Pro een naadloze integratie met de Mac Virtual Display-functie, waardoor het gebruik van de MacBook in een virtuele omgeving mogelijk is. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor werk en productiviteit.

Nadelen van de Apple Vision Pro:

  • Externe Batterij Vereist: De Vision Pro vereist een externe batterij die altijd moet worden aangesloten, wat een onhandige en zware toevoeging kan zijn tijdens langdurig gebruik.
  • Gewicht en Comfort: Met een aanzienlijk gewicht kan de Vision Pro na verloop van tijd oncomfortabel aanvoelen, vooral tijdens langdurig gebruik. Hoewel er meerdere hoofdbandopties beschikbaar zijn, blijft het gewicht een belemmering voor langere sessies.
  • Hoge Prijs en Bijkomende Kosten: De hoge initiële kosten van de Vision Pro worden verder verhoogd door de noodzaak van extra accessoires, zoals lenzen en bescherming. Dit kan de totale kosten aanzienlijk verhogen en een belemmering vormen voor potentiële kopers.

Audiovisuele Meesterwerken van de Vision Pro

Met een diepe duik in de audiovisuele aspecten van de Vision Pro wordt het duidelijk waarom deze headset een ongeëvenaarde ervaring biedt. Het geluid is helder en meeslepend, waardoor je volledig opgaat in de virtuele wereld. De beeldkwaliteit is verbluffend, met levendige kleuren en haarscherpe details die elke scène tot leven brengen. Of het nu gaat om gaming, het kijken van films of het verkennen van virtuele omgevingen, de Vision Pro levert consistent hoogwaardige prestaties die elke gebruiker zullen verbazen.

Comfort en Design

De Apple Vision Pro is zonder twijfel de meest gestroomlijnde headset tot nu toe, met een gebogen glazen voorpaneel en een modulair ontwerp dat het zeer aanpasbaar maakt aan de drager. Maar het is zeker niet licht. Na 30 minuten voelde ik het drukken op mijn wangen. Bij het bestellen van je Vision Pro scan je je gezicht (vergelijkbaar met hoe je Face ID zou instellen) om een Light Seal te krijgen die gepersonaliseerd is, wat voorkomt dat er licht in je gezichtsveld lekt. Er zijn twee banden die bij de Vision Pro worden geleverd. Er is de Solo Knit Band en de Dual Loop-band. De eerste is rekbaar en maakt het heel gemakkelijk om de Vision Pro aan en uit te doen, en je kunt de pasvorm snel strakker of losser maken met de ingebouwde knop. De Dual Loop-band biedt meer stabiliteit omdat er een band over de bovenkant van je hoofd en de achterkant gaat. Ik vind deze beter voor langere sessies met de Vision Pro omdat er meer ondersteuning is voor wat een behoorlijk zware headset is.

Apple Vision Pro meest gestroomlijnde headsetEdit selected

De Vision Pro weegt 1,3 tot 1,4 pond (afhankelijk van de Light Seal en hoofdbandconfiguratie), wat meer is dan een 11-inch iPad Pro op je hoofd. Ter vergelijking, de Meta Quest 3 weegt 1,1 pond en de Meta Quest Pro 1,6 pond. Na de Vision Pro enkele uren aan en uit te hebben gedragen, vond ik het niet oncomfortabel om te dragen, maar ik voelde wel de behoefte om regelmatig pauzes te nemen vanwege het gewicht. Ik kreeg ook wat lichte rode markeringen op mijn wangen.

Aan de rechterkant van de Vision Pro bevindt zich de digitale kroon, die het startscherm vanaf elke locatie naar voren brengt. Het draaien aan de kroon verhoogt de onderdompeling in welke omgeving je ook bent (meer hierover later) en regelt ook het volume. De knop aan de linkerkant van de headset is een bovenste knop, die je kunt gebruiken voor het maken van ruimtelijke foto’s en video’s, evenals het bevestigen van aankopen. Ik vind het modulaire ontwerp van de Vision Pro echt leuk. De Light Seal en Light Seal Cushion bevestigen magnetisch aan het apparaat, en het is gemakkelijk om de twee bandopties te verwisselen door aan kleine oranje labels te trekken. Maar ik zou zeggen dat de magnetische verbinding iets sterker zou kunnen zijn; een paar keer toen ik de Vision Pro oppakte, kwam de Light Seal los. Dus je kunt hem beter vasthouden bij het metalen en glazen frame.

Connectiviteit en Compatibiliteit

Een van de grootste voordelen van de Vision Pro is de naadloze integratie met jouw digitale apparaten en ecosystemen. Met ondersteuning voor een breed scala aan apparaten en platforms, waaronder iOS, Android en pc’s, biedt de Vision Pro een veelzijdige en flexibele oplossing voor al jouw entertainmentbehoeften. Of je nu onderweg bent of thuis ontspant, de Vision Pro zorgt voor een moeiteloze en geïntegreerde ervaring die perfect aansluit bij jouw levensstijl en behoeften.

Fitness met de Apple Vision Pro

Apple benadrukte fitness helemaal niet, wat voor mij een verrassing was. VR is al een geweldig platform voor fitness, hoewel niemand het ontwerp van een headset heeft geperfectioneerd voor fitnesscomfort. Misschien zal die batterijhouder op dit moment de beweging beperken in actieve spellen en ervaringen. Misschien zal Apple later meer plannen hierover aankondigen. De enige kennismaking die ik kreeg met gezondheid en welzijn was een één minuut durende micro-meditatie, die vergelijkbaar was met die op de Apple Watch. Het was best leuk, en opnieuw een geweldige showcase van de beeldkwaliteit, maar ik wil meer.

2024 is nog ver weg, en de headset van Apple is geprijsd buiten het bereik van de meeste mensen. En ik heb geen idee hoe functioneel deze huidige headset zou aanvoelen als ik dagelijks werk deed. Maar Apple toonde een display en een interface die veel beter zijn dan ik had verwacht. Als Apple daarop kan voortbouwen, en de Vision Pro manieren vindt om zijn mixed-reality mogelijkheden uit te breiden, wie weet wat er dan nog meer mogelijk is?

Dit was slechts mijn snelle reactie op een snelle reeks demo’s op één dag in Cupertino. Er komen nog veel meer vragen, maar deze eerste reeks demo’s sprak mij aan. Apple heeft laten zien wat het kan doen, en we zijn nog niet eens bij de lancering van de headset.

More Similar Posts

No results found.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Most Viewed Posts